Ananas. Introducere , rezumat despre Ananas. Specii. Origine.

Ananasul poarta denumirea stintifica ANANAS COMUNUS find denumirea acelor comestibili care sunt de mai multe speci Este original din Paraguay si partea sudica a Braziliei. Este una din putinele plante comercializate care face fotosinteza CAM ; Este o fixare de carbon care prezenta în unele plante . Aceste plante fixeaza ( CO 2 - iul ) în interior pe timpul nopţii, CO 2 - iul este eliberat în timpul zilei, unde este concentrată în jurul enzima RuBisCo , astfel are loc creşterea eficienţei fotosintezei. CAM permite stomatei să rămână închisă în timpul zilei, reducând evapo-transpiraţia , din acest motiv CAM este o adaptare a plantelor rezistente la conditi de clima arida.
Face parte din familia Bromeliaceae care include in jur de 3170 de specii distincte , majoritatea se regasesc in America tropicala si sub tropicala Si unul in Africa de W.
Este o planta erbacee perena care poate ajunge pana la 1,5 m. Avand frunze lamelare lungi de pana la 1 m.
Inflorire: Multi flor care apar la imprejurul parti superioare a tulpinei ( in varf ) formand un intreg sub forma cunoscuta ca Ananas.
Specile cultivate au intre 0,5 kg - 2,5 - 3 kg pe un singur fruct.

Metodele de inmultire ale ananasului. Ananas inmultire.

Planta de ananas ca si multe alte speci de plante se inmulteste prin seminte dar si prin cale vegetativa , - clonare sau butasire.
Clonarea consta prin plantarea in pamant a unei mladite , a unei bucati din tulpina de dimensiuni optime pentru favorizarea aparitiei unor plante noi din planta mama.
In natura semintele de ananas fie incoltesc in locul unde fructele cad pe jos in urma descompuneri sau fie sunt transportate de pasari si animale astfel colonizand noi zone.
Dar datorita faptului ca majoritatea plantelor de ananas bine dezvoltate dau nastere a ramuri noi de pe aceasi tulpina care sub forta fructelor propi se apleaca pana la pamant sau chiar se rup iar cand intalnesc conditile prielnice aceste ramuri dau radacini dand nastere unei noi plante care se dezvolta individual de planta mama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu