Ananas. Introducere , rezumat despre Ananas. Specii. Origine.

Ananasul poarta denumirea stintifica ANANAS COMUNUS find denumirea acelor comestibili care sunt de mai multe speci Este original din Paraguay si partea sudica a Braziliei. Este una din putinele plante comercializate care face fotosinteza CAM ; Este o fixare de carbon care prezenta în unele plante . Aceste plante fixeaza ( CO 2 - iul ) în interior pe timpul nopţii, CO 2 - iul este eliberat în timpul zilei, unde este concentrată în jurul enzima RuBisCo , astfel are loc creşterea eficienţei fotosintezei. CAM permite stomatei să rămână închisă în timpul zilei, reducând evapo-transpiraţia , din acest motiv CAM este o adaptare a plantelor rezistente la conditi de clima arida.
Face parte din familia Bromeliaceae care include in jur de 3170 de specii distincte , majoritatea se regasesc in America tropicala si sub tropicala Si unul in Africa de W.
Este o planta erbacee perena care poate ajunge pana la 1,5 m. Avand frunze lamelare lungi de pana la 1 m.
Inflorire: Multi flor care apar la imprejurul parti superioare a tulpinei ( in varf ) formand un intreg sub forma cunoscuta ca Ananas.
Specile cultivate au intre 0,5 kg - 2,5 - 3 kg pe un singur fruct.

Polenizarea ananasului.

Desi la fructele gasite in comert in foarte mica parte se gasesc seminte si numai in acele cazuri de auto polenizare deoarece existenta semintelor in fruct afecteaza calitatile fructelor exteticul interior find afectat , dar si obligand fructul sa imbatraneasca pentru eliberarea acestora astfel afectanduse perioada de conservare pana la comercializare.
Acesta este unul din motivele interziceri introducerea polenizatorilor lor naturali in zonele in care se cultiva pe scara larga aceste plante.
Polenizatori naturali ai ananasului sunt pasarea Colibri si unele speci de lilieci , deoarece ritmul de deschidere al florilor se face noaptea pentru a evita pierderea de apa din planta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu