Ananas. Introducere , rezumat despre Ananas. Specii. Origine.

Ananasul poarta denumirea stintifica ANANAS COMUNUS find denumirea acelor comestibili care sunt de mai multe speci Este original din Paraguay si partea sudica a Braziliei. Este una din putinele plante comercializate care face fotosinteza CAM ; Este o fixare de carbon care prezenta în unele plante . Aceste plante fixeaza ( CO 2 - iul ) în interior pe timpul nopţii, CO 2 - iul este eliberat în timpul zilei, unde este concentrată în jurul enzima RuBisCo , astfel are loc creşterea eficienţei fotosintezei. CAM permite stomatei să rămână închisă în timpul zilei, reducând evapo-transpiraţia , din acest motiv CAM este o adaptare a plantelor rezistente la conditi de clima arida.
Face parte din familia Bromeliaceae care include in jur de 3170 de specii distincte , majoritatea se regasesc in America tropicala si sub tropicala Si unul in Africa de W.
Este o planta erbacee perena care poate ajunge pana la 1,5 m. Avand frunze lamelare lungi de pana la 1 m.
Inflorire: Multi flor care apar la imprejurul parti superioare a tulpinei ( in varf ) formand un intreg sub forma cunoscuta ca Ananas.
Specile cultivate au intre 0,5 kg - 2,5 - 3 kg pe un singur fruct.

Metoda ideala de inradacinare a Ananasului si timpul necesar pentru aceasta.

Ca si in orice caz de butasire exista mai multe posibilitati de efectuare a acesteia , iar in cazul Ananasului se pot aplica 2 metode de inradacinare si am sa incep cu cea mai simpla metoda.
Plantarea directa in pamant: Se ia coroana pregatita de inradacinare si se afunda circa 2,5 cm in sol , la baza butasului se poate pune o pietricica sau o bucata de vas lut astfel se evita putrezirea butasul de la baza spre varf datorita unei mai bune drenari a apei la baza acestuia , ideea este ca frunzulitele de la baza sa fie infundate in pamant circa 0,5 cm. Dupa care se uda din abundenta si se pune in fereastra la lumina si se asteapta circa 2 - 3 saptamani timpul necesar pentru inradacinare. Tot timpul aceste trebuie sa ne asiguram ca solul este ud in permanenta fara sa balteasca apa in ghiveci (o udare completa tot la 5 zile), dupa care putem rari perioada de udare tot la 1,5 - 2 saptamani deoarece sa nu uitam ananasul nu este o specie care sa iubeasca apa iar excesul de apa poate duce la inecarea plantei si ulterior la putrezirea acesteia.
Punerea la inradacinat intrun vas cu apa: In acest caz se alege un pahar sau un borcan in gura caruia sa se sprijine frunzele coroanei pentru a o tine suspendata in apa , umpleti vasul cu apa pana la un nivel la care o data introdus butasul in apa nivelul acesteia sa nu treaca de prima frunzulita de la baza coroanei ulterior luteti face un semn cu un marker permanent pentru ca la urmatoarea schimbare a apei din vas sa stiti direct upana unde sa umpleti vasul cu apa dupcea punti vasul in geam la lumina si dupa nenumarate schimbari a apei tot a 2 -3 zi asteptati aparitia radacinilor cand acestea ajung la lungumea de 2 cm treceti la plantarea acesteia ca si in cazul de mai sus numai ca udarea se va face tot la 1,5 - 2 saptamani.
OBS: Temperatura mediului ambient nu trebuie sa fie mai mica de 15 grade celsius pentru eficienta cresteri noilor radacini.
Pe tot acest timpul trebuie ferita de frig si curenti de aer creat de deschiderea geamului.
In cazul inredacinari in apa trebuie avut de grija sa nu apara un mucus pe tulpina , acesta aparut trebuie inlaturat si sters complet acesta apare in cazul in care apa nu este schimbata la timp in cazul in care acesta persista sa apara exista riscul sa duca la putrezirea plantei asa ca recomand plantarea butasului de urgenta pentru a nul pierde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu